"Brood simpele recepten," om zelf te maken
Brood kan je zelf maken. Vaak lijkt het moeilijker dan het is. Deze recepten vinden elkaar in eenvoud, eenvoudig door de gebruikte ingrediënten, omdat ze snel klaar zijn, of omdat je alles zelf kan doen en maken. En als toetje op de recepten een lijst met benodigdheden voor de thuisbakker.
Brood?
Brood is voor velen het basis voedsel bij uitstek. Je zal dan ook zelden hoeven uit te leggen wat brood is. Hoe het gemaakt wordt en of je het zelf kan maken, is heel wat minder gekend. Vind hierna een aantal eenvoudige recepten en laat je keuken naar vers gebakken brood ruiken.
Recepten
Ongedesemd brood
Eenvoudiger dan ongedesemd brood kan je niet gaan. Brood dat niet hoeft te rijzen, de meest eenvoudige ingrediënten bevat en op een hip en een wip klaar is.
Zuurdesem brood
Zuurdesem brood is de oudst gekende manier om brood te laten rijzen. Maak zelf je desem en probeer enkele van de gekende recepten en verkrijg brood dat je lang kan bijhouden zonder koeling.
Iers soda-brood
Als je geen gewone manier van rijzen kan gebruiken door weersomstandigheden dan moet je je creativiteit gebruiken. Dit deden de mensen in Ierland ook. Gist werkte niet door het vocht in de graankorrel en dus gebruiken ze een zuur en bakpoeder om hun brood te laten rijzen. Resultaat: super snel brood met een cake gevoel.
Het eenvoudigste gistbroodrecept
Een kind van zes kan beter brood bakken dan de meeste bakkers verteld een gekende bakker uit Manhattan. Ook jij kan zo een brood op tafel zetten dat gesmaakt zal worden. Als je een oven met een raam hebt. Zet dan een stoel voor de oven en kijk hoe het proces in de oven zich ontplooid (gebruik dan wel een pyrex glazen kom).
Feest met brood
Een (kinder)feest waar je brood maakt. Van graan tot broodgerechten al feestend mee maken.
De thuisbakker en zijn materiaal
Dromen van een heuse thuisbakker te zijn, maar wat heb je dan nodig? Welke materialen maken het thuisbakken nog vollediger en brengen je brood dat anders is dan om het even welk brood je kan kopen? Het delen van ervaringen kan anderen best op weg zetten.
Volgens de macrobiotiek is zuurdesembrood gezonder dan gistbrood en je kan het veel langer houden, zelfs uit de koelkast. Zuurdesem maken en er nadien brood van maken is een spannende en zelfs een bee…
Uit Ierland komt het Karnemelk of soda brood. Snel klaar, eenvoudig te maken, zeer lekker en zonder gist. Het smaakt, ruikt en ziet er anders uit dan de gekende broden. Als je wel eens zonder brood va…
Meel, water en vuur zijn de ingrediënten om ongedesemd brood te maken, al wordt meestal ook zout toegevoegd. Eenvoudigere gerechten zal je moeilijk vinden en oudere al evenmin. Het brood kan je in hui…
In Manhatan, New-York is er een bakkerij “Sullivan St bakery” genaamd, die verkondigt dat een kind beter brood kan bakken dan de meeste bakkers, inclusief zijn eigen bakkerij. Jim Lahey houdt het bewu…
Feesten en animaties kunnen een heel eigen inhoud hebben. zo kun je met je vrienden een dag organiseren waarop je je eigen broodjes maakt. Je begint met een hoop graan en zegt hun: "Daar is jullie din…
Bakkers hebben materiaal nodig om hun broden te maken. Je kan daar ver of minder ver in gaan. Wat dacht je van een graanmolen, een kneedmachine, bakvormen, een trog, een meelzeef en je eigen graanvoor…
Gepubliceerd door Olifantengras op 27-04-2012. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.